#10 Plantekonkurranse med en okse i førstepremie

Dette er fortsettelsen på bloggeboken min: Et sant eventyr. I forrige blogg kunne dere lese og se film av brønnen som har gitt nesten 9000 mennesker rent og tilgjengelig vann.

Samme dag som vannet sprutet ut av bakken startet jeg og de lokale et veldig spennende prosjekt som har vist seg å være helt genialt. Det startet egentlig da jeg var i Gombolo i 2009. Den nye rektoren på Gombolo Secondary School er biolog og hadde allerede startet å plante i det tørre området. Han viste meg et bitte lite tre. Her i Gombolo bør de plante pawpaw, sa han. Ikke mais – den visner jo så fort det ikke regner.  Jeg ante ikke hva pawpaw var, og tenkte ikke så mye over saken.

Da jeg kom tilbake i sommerferien i 2010 viste han meg samme tre på nytt. Det var blitt tre meter høyt og hadde masse store deilige Papaya-frukt. På tre måneder hadde han høstet 78 store fine papayaer fra treet. En stor fin papaya er verdt omtrent en vanlig dagslønn der nede (3-5 kroner). Et tre kan få 100 frukt per år og om regnet kommer kan det bære frukt et halt år etter planting(!). Han sa også at de burde plante Sør-Afrikansk eukalyptus, markedet etterspør tømmer og de gror kjempefort.

Og hvorfor planter ikke folk sånne? Spurte jeg. Jeg har forsøkt alt! Kom det kontant fra rektoren. Jeg har til og med arrangert work-shops hvor det har vært over 50 personer til stede, men bare to personer har faktisk gått hjem og plantet og nå har de masse frukt!

Jeg begynte å spørre folk om de plantet papaya, men de fleste hadde ikke særlig tro på saken. Ingen vil kjøpe, sa de. Men da tenkte de kun på sitt eget lille marked og ikke på muligheten for å selge andre steder.

Jeg tenkte og ba Gud om visdom om hvordan vi skulle få folk til å plante papaya. En kveld kom ideen: En plantekonkurranse, med en okse i førstepremie, en ku som andrepremie og en sykkel som tredjepremie.

Jeg og rektoren arrangerte et Papaya-Party for damene som fletter kurver. Alle kunne spise så mye papaya de ville og så tørket vi frøene. Et par dager etterpå tok damene jord, gjødsel og frø og plantet i små plast-poser. De lagde en gigantisk planteskole med 10 000 trær.

På det tidspunktet ante jeg ikke at dette kom til å bli en kjempesuksess, fram mot jul gikk de mann av huse for å grave hull og vinne plantekonkurransen. Det var hundre damer som var med og de klarte å plante 10 000 trær før jul.  Det var ikke bare lett for hvert tre krever et hull på 1x1x1 meter som skal fylles med god toppjord.

Hele prosjektet kostet bare 8000 kroner. For denne lille summen fikk vi kjøpt en okse, en ku, 3 sykler, lønn til tre personer i 6 mnd, 100 høner, maurgift, 10 000 små plastposer og 50 papayaer fulle av frø!

NrK Dagsrevyen ble med meg ned i januar for å dele ut premiene, her er reportasjen:


NRK-reportasje 6. februar 2011

Vinneren av plantekonkurransen heter Josephine, jeg besøkte henne noen dager etter premieutdelingen og da hadde hun på capsen hun fikk, YES – SHE CAN!!! Hun hadde allerede gravd fire nye hull i neste konkurranse. Gjett om hun var glad for oksen, det hadde hun aldri hatt råd til før. Jeg spurte henne om hvordan hun hadde fått vite om plantekonkurransen. Da så hun dumt på meg: I was there! Hun fortalte at hun hadde vært med på alle prosjektene jeg hadde startet. Det rørte meg veldig da hun fortalte at hun hadde vært med å grave demningen i 2009, det reddet livet til barna mine – uten det prosjektet hadde jeg ikke hatt noe mat å gi dem, sa hun. Nå har hun sin egen papaya plantasje, en eukalyptusplantasje, en okse og tro på seg selv.

Jeg bare visste det, disse damene er det tak i, de ønsker det beste for familiene sine, men det er ikke så enkelt å se langt framover når du ikke har mat å gi til barna dine i dag. De trenger bare litt motivasjon og kunnskap.

Nå er det ett år siden vi startet med konkurransen, andre runde er godt i gang. Denne omgangen har 300 nye familier som deltar, de kommer fra mange landsbyer og jeg antar at de vil plante over 30 000 trær før regnsesongen i oktober 2011. Det er ekstremt tørt i regionen, det er hungersnød ikke langt unna og det er nærmest som en ørken i landsbyen. All maisen som ble plantet i de to siste regnsesongene har dødd – men det utrolige er at papayaene overlever tørken! Papayatreet er nesten som en kaktus. Når regnet kommer i oktober venter vi at trærne får masse frukt. Det kan gi damene store inntekter.

Her er noen bilder av hullene og trærne som vokser:

Postet i Bloggebok
2 kommentarer på “#10 Plantekonkurranse med en okse i førstepremie
  1. Fredrick Makosir sier:

    Anne Louise, Jeg er stolt av deg og alt du har fått til siden vi snakket om prosjektet i 2008 og i årene etter. Keep it up.

  2. Lisa sier:

    Ville bare si at jeg synes det du har gjort er fantastisk!!. Du har et stort hjerte!.Stå på!. Med Gud i ryggen kan det bare gå en vei:))

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>