# 8 Fra Afrika til high fashion i Norge

Dette er fortsettelsen på bloggeboken min: Et sant eventyr. Det hele startet med nødhjelp til barn som sultet i landsbyen Gombolo. I 2009 var det tid for å tenke mer langsiktig og bærekraftig. I forrige blogg fortalte jeg om demningen de gravde, men det var ikke bare det som skjedde i 2009:

Her er en av MOREMBO-veskene på en helside i KK (25.mars 2011)

Damene i Gombolo-området er kjent for å flette sisal-kurver. Sisal er en kaktusliknende plante som gror godt i tørre områder. De spurte meg flere ganger om jeg kunne importere kurvene de flettet og selge dem i Norge. Jeg svarte at kurvene ikke passet helt inn i norsk stil, men i 2009 bestemte jeg meg for å prøve og re-designe kurvene. Så jeg samlet damene og forklarte dem en del viktige ting dere kan se på filmen:

httpv://www.youtube.com/watch?v=DbK1p9SfAF4

Legg merke til Hot-Chick-trøya! Jeg lo skikkelig når jeg så det nå, det er sykt flaut! Filmen er fra 2009 og jeg hadde aldri trodd at den skulle offentliggjøres. Når jeg drar til Kenya pleier jeg å stappe kofferten full med klær som jeg ikke bruker her hjemme, bruke dem der og så gi dem til noen av vennene mine som ikke har klær. Trøya har jeg vel fått av mamma for lenge siden, hun skjønte nok ikke hva «hot chick» betyr. Haha :)

Å starte bedrift med import fra Afrika er ikke verdens enkleste prosjekt. Det har gått skrittvis. I starten var planen at Mwaito skulle være sjef for damene (se film), men før jeg dro ansatte jeg sønnen hennes som heter Mainge. Han er sjefen til damene og når jeg sender han bestillinger på sms forteller han til damene hva de skal lage.  Han har også ansvar for å farge fibrene og for at kvaliteten er bra nok. Veskene har blitt finere og finere og kvaliteten har blitt mye bedre, men det har vært en laaaang prosess med mye arbeid -for å si det mildt. Jeg er utrolig stolt av de der nede. Det er kult at vi har klart å bruke ressurser og talenter som allerede fantes i området til å skape et så bra produkt som nå.

Her er Mainge (til venstre) og farger fiber til damene.

Og hvor skulle jeg så selge kurvene? De fleste sa jeg burde gå på Fair-trade-butikkene. Men jeg ville egentlig at Afrika-varene mine skulle være så bra at de kunne gli inn i alle butikker. Så jeg fant en av de beste design-butikkene i hele Oslo, Norway Designs, gikk inn der og viste kurvene til butikksjefen. Det var skummelt, men de syntes kurvene var fine og har solgt dem siden. Nå kan de også kjøpes på Bolivar, Noelle og Libe Fair-Trade. Jeg jobber med å få dem inn i flere butikker, så tips gjerne butikker som passer!

Våren 2011 har jeg startet et nytt merke som jeg kaller MOREMBO, det betyr vakker på swahili. Jeg hadde aldri trodd JEG skulle bli designer og at veskene skulle bli presentert i norske moteblader som high fashion-produkter, men så langt har veskene og interiør-kurvene vært i både Kamille, Det gode liv, Cosmopolitan og KK!!!

Det er helt utrolig, jeg kjenner jo damene som fletter, de bor for det meste i jordhytter og det at de får solgt produktene sine gjør at de kan kjøpe mat til barna og betale skolegang. Dessuten gir det dem mer verdighet å jobbe for pengene… Nå har jeg over 250 damer som fletter og de ønsker seg flere bestillinger. I tillegg har noen av mennene (som ikke er så late) startet å lage smykker og jeg tenker på muligheten for klesproduksjon. Drømmen er å skape tusenvis av arbeisplasser for de fattigste av de fattige og kombinere dette med high-fashion som virkelig selger. Kanskje morembo-merket fra damene i Gombolo blir det nye hotte merket en vakker dag?! Hvem vet.

I motsetning til de rene bistandsprosjektene jeg har startet (hvor hver 50-øring jeg samler inn går direkte ned) er dette en vanlig bedrift hvor damene, jeg som produkt-utvikler og importør og butikkene som selger i Norge skal kunne tjene penger. Slik må det være for at  bedriften skal være bærekraftig og alle skal ha mat på bordet. Intensjonen bak er å gi damene der nede arbeid. Jeg spurte dem hvor mye kurvene deres kostet og har lagt på 50-100% i pris slik at de får mye bedre betalt enn det som er vanlig der nede.

Stylist og moteblogger Line Kirkhus og Vegard og Per Anders i  Prospera-nettverket har hjulpet meg å ta produktbilder og å lage nettbutikk hvor jeg selger kurvene og veskene. Se www.morembo.no. Line har også bidratt til at veskene har blitt kjent i motebransjen her i Norge. Blant annet er de stillt ut hos mote- og PR-byrået Polhem hvor stylistene henter klær og stæsj til foto-shootsene sine – Så tusen takk for hjelpen – det betyr enormt mye!

Litt flere bilder:

Her er en av de gule veskene i ukens KK!

Denne vesken er perfekt som jobbveske med plass til PC

Det som er fint med å flette kurver er at damene kan gjøre flere ting på en gang, her sitter de på foreldremøte på Gombolo Primary School
Foreldremøte – de planla skole-avslutningen i 2010
Jeg og noen av damene, vi har blitt gode venner og samarbeider godt.

Jeg klarte ikke å la vær å le da jeg møtte Leitha i fjor sommer, hun var på vei til markedet for å selge ved. Samtidig flettet hun kurver til Norge. Snakk om å være effektiv!
Her er Mainge med noen av damene. De møtes hver torsdag for å fordele bestillinger og farge fiber. Når de er ferdige med en kurv får de betalt av Mainge.

Når fibrene ikke er farget ser de sånn ut.

Postet i Bloggebok
2 kommentarer på “# 8 Fra Afrika til high fashion i Norge
  1. Benedikte Christensen sier:

    Hei Anne Louise, Vil bare si at det er kjempe bra å se at det finnes mennesker som deg, som ikke er redd for å satse, og er villig til å betale prisen for å prøve å hjelpe andre. Vi selv her i Norge er veldig velsignet, kanskje mer enn vi er klar over og det er en berikelse å kunne gi videre! Jeg er stolt på dine vegne. Mvh Benedikte Christensen (søster til Sara, remember…!) Godbless

  2. Malin sier:

    Oj, er kjempeimponert over hva du/dere har fått til! De kurvene som står på bakken der med sånn «tupp» kunne jeg veldig gjerne ha tenkt meg! Nå begynte jeg å tenke over om jeg vet noen butikker som det kan passe seg å selge disse :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>